Kwaliteit

Hoe herken ik een volkeramische tegel?

Antwoord: je herkent het niet!
Vroeger was het eenvoudig: je draaide de tegel om en als de achterkant er hetzelfde uitzag als de bovenkant, dan had je een volkeramische tegel. Vandaag is dat niet langer het geval, omdat voor ons comfort ook volkeramische tegels worden geëmailleerd.

Boven- en onderkant zijn dus verschillend.
Daarom snel wat info over de productie. Email is een vloeibaar papje van o.a. mineralen dat wordt gebruikt om de kleur aan de tegel te geven. Belangrijk is dat de email niet ‘op’, maar ‘in’ de tegel wordt gebakken. Hierdoor blijft de geëmailleerde tegel slijtvast.

Doordat bij deze volkeramische tegel de poriën dichtgebakken zijn met email is deze bovendien NIET poreus! Hoe contradictorisch ook: samen met het verbeteren van de kwaliteit, is het eenvoudig herkennen van een volkeramische tegel verloren gegaan. Er zijn wel Europese normen om kwaliteit te herkennen, koop dus je tegel bij iemand die zelf op de hoogte is. Want vergeet niet, je hebt recht op een volledige uitleg!

Wat is het verschil tussen natuursteen en een keramische tegel?

Een natuursteen tegel komt uit de buik van Moeder Natuur! Het is een stuk berg dat wij mensen enkel verzagen en bewerken tot een voor ons bruikbare tegel.

Natuursteen is dus verre van perfect. Afhankelijk van het ontstaan van de steen (metamorf, afzetting, hittegesteente, vloeiingsgesteente…) zijn er andere typische kenmerken. Wie voor natuursteen kiest, kiest voor een karaktervloer! Het is dan ook belangrijk dat je verwachtingen t.o.v. je natuursteenvloer overeen komen met de karaktertrekjes van de steen. Als dat het geval is, heb je vaak een duurzame tegel, die alle modes en tendensen overleeft.

Een keramische tegel is volledig vervaardigd voor en door de mens. Soms handmatig, maar veelal op industriële wijze. Klei wordt geperst tot een tegel, geëmailleerd en gebakken. Anders dan bij natuursteen, hoort een keramische tegel weinig tot niet poreus te zijn. Ze zijn dus uitermate gemakkelijk in onderhoud. Bij een keramische tegel geldt: “Wat je ziet, is wat je krijgt! En zo blijft het voor jaren.

Bestaat dat nog, tegels van slechte kwaliteit?

Natuursteen is dus verre van perfect. Afhankelijk van het ontstaan van de steen (metamorf, afzetting, hittegesteente, vloeiingsgesteente…) zijn er andere typische kenmerken. Wie voor natuursteen kiest, kiest voor een karaktervloer! Het is dan ook belangrijk dat je verwachtingen t.o.v. je natuursteenvloer overeen komen met de karaktertrekjes van de steen. Als dat het geval is, heb je vaak een duurzame tegel, die alle modes en tendensen overleeft.

Wil je zelf onmiddellijkje tegel kunnen scannen op kwaliteit? Informeer je dan over:

1/ hardheid (MOHS)
2/ slijtvastheid (PEI)
3/ porositeit +
4/ esthetiek (de verschillende afwerkingsgraden: V-waarde, geëmailleerd, gemineraliseerd, gerectificeerd, gekalibreerd, lappato, naturale, buratato, poli, digitale technologie…)

Hoe weet ik of een tegel vorstvrij is?

Wanneer de porositeit minder is dan 3%, dan spreekt men van een vorstvrije tegel. Maar de Veronove kwaliteitsnorm is een stuk strenger dan de Europese! Wij verklaren een tegel pas vorstvrij bij een porositeit van minder dan 0,5 %. Let bij het kiezen van je terrastegels, platinnen en dallen voor je oprit of plankiertje ook op het volgende:

  • Is de tegel voldoende antislip? (R-waarde) 
  • Is de tegel gemakkelijk te reinigen? 
  • Is de tegel bestand tegen zure regen en zouten? 
  • Hoe kleurvast is de tegel?

Wat is het verschil tussen 1ste en 2de keuze tegels?

Het is in principe dezelfde kwaliteit. Het verschil zit echter in de aanwezigheid van fouten. Daardoor kan de reële kwaliteit soms minder zijn.

Bij 2de keuze zijn er zichtbare en onzichtbare fouten: kleurverschillen, puntjes, kleine stukjes email die weg zijn, kaliberverschil, licht hol of bol, ingebakken as… Maar nooit alle fouten tegelijk! Wij hebben zelden 2de keuze op voorraad. Dat omdat we voor onze 1ste keuze tegels even goedkope prijzen als 2de keuze kunnen aanbieden.

Is er een klasseringsnorm voor de slijtvastheid van vloertegels?

PEI-norm
De slijtvastheid van het oppervlak van geglazuurde keramische tegels wordt gemeten in de PEI-norm, het gaat hier om de weerstand tegen slijten dus niet om de hardheid van een gebakken tegel. In een testapparaat worden keramische tegels getest door met een schijf ronddraaiende bewegingen te maken op het oppervlak van een keramische tegel, men gebruikt stalen kogeltjes en aluminiumpoeder als slijtmiddel. Na een aantal omwentelingen wordt vastgesteld of er zichtbare schade is, aan de hand van de toetsing aan de normen ontstaan de volgende slijtgroepen:

  • Slijtgroep 1: Na 600 omwentelingen geen zichtbare schade. Dit is de zwakste klasse. Deze tegels zijn geschikt op plekken waar je altijd op blote voeten of met zachte schoenzolen komt en waar geen krasvorming door vuil mogelijk is. Denk aan een slaap- of badkamer die je enkel van binnenuit kan bereiken.

  • Slijtgroep 2: Na 900 omwentelingen geen zichtbare schade. Tegels voor rustig gebruik en normaal schoeisel. Maar met een minimale aanwezigheid van krassend vuil. Geschikt voor kamers in het woongedeelte van een woning die niet rechtstreeks van buitenaf bereikbaar zijn. Niet toepassen in keukens, hallen en andere ingangen.

  • Slijtgroep 3: Na 1.200 omwentelingen geen zichtbare schade. Geschikt voor normaal gebruik en normaal schoeisel. Er mag krassend vuil aanwezig zijn. Voorbeelden: keuken, balkon, inkomhal.

  • Slijtgroep 4: Na 1.500 omwentelingen geen zichtbare schade. Goede slijtklasse voor zware omstandigheden met veel beloop en vuil. Denk aan de inkomruimte of de werkkamer van een woning. Ook geschikt in toonzalen en in cafés, restaurants, enz.

  • Slijtgroep 5: Na 10.000 omwentelingen geen zichtbare schade. Voor zeer intensief gebruik binnen en buiten. Deze tegels zijn ook vorstbestendig, dus een goede keuze voor de aanleg van een terras of andere tuinbestrating.

  • Tip: kies je ervoor om in bepaalde ruimtes tegels van een lagere slijtklasse te gebruiken, dan kan je het risico op beschadigingen inperken door een vloermat achter de deur te leggen.

 

Kan de hardheid van een tegel in een cijfer worden uitgedrukt?

De hardheid van de keramische tegels wordt uitgedrukt in eenheden op de schaal van Mohs’

  • 00 = talk
  • 06 = kwarts (zand)
  • 07 = topaas
  • 10 = diamant


Hardheidsnormen worden zowel voor onverglaasde keramische tegels als verglaasde keramische tegels gehanteerd. De test wordt uitgevoerd op zichtbare vlakken van keramische tegels, indien het oppervlak gekrast wordt door kwarts (7) krijgt het oppervlak van de keramische tegel de norm Mohs 6, indien dat niet zo is krijgt het oppervlak van de keramische tegel de norm Mohs 7.

Is kleur- en textuurvariatie van tegels in dezelfde doos toegelaten?

Het V-cijfer laat je inschatten wat de te verwachten variatie in textuur en kleur is van je tegels onderling. Veel variatie is in sommige bouwstijlen een pluspunt. Met de komst van de digitale technologie zijn tegelfabrikanten in de mogelijkheid om o.a. natuursteen na te bootsen in al zijn pracht en glorie. Om een zo natuurgetrouw mogelijke tegel te produceren worden ook de kleurvarianten, textuurvariatie, wateraders, fossielen, putjes, nerven en alle andere onregelmatigheden in natuursteen gereproduceerd. Bij terracotta-imitaties zal je aureolen op de randen van de tegels nagebootst zien.

Bij kopieën van gepolierd beton kan het best zijn dat je vooraf reeds vuile vegen terug vindt en/of de sporen van het bekistingshout.

Hoe meer variatie binnen 1m² je kan terugvinden, hoe vooruitstrevender de productietechniek zal zijn en hoe duurder de tegel wordt. Om te weten of je tegels wel genoeg variatie zullen hebben of je het daarentegen net te veel zou vinden: informeer naar de V-waarde! De V duidt op VARIATIE. Een tegel van V1 heeft weinig tot geen variatie. Een V4 tegel heeft het max. aan variatie dat momenteel technologisch mogelijk is.

Jouw checklist voor kwaliteit:

“Kwaliteit” is slijtvastheid
De PEI-norm: officiële classificatie waarbij de (zichtbare) slijtage van alle geëmailleerde tegels wordt bepaald.  www.wtcb.be

“Kwaliteit” is hardheid
De Mohs-waarde: classificatie waarbij geëmailleerde tegels, niet-geëmailleerde tegels en natuursteentegels kunnen worden getest op hun hardheid en schokbestendigheid. www.wtcb.be 

“Kwaliteit” is porositeit
De porositeit van een tegel is het vermogen om te absorberen. Afhankelijk van het gebruikte materiaal – bv. natuursteen versus keramiek- of de structuur van de tegel, zal de porositeit groter of kleiner zijn. Hoe kleiner de porositeit van de tegel, hoe kwalitatiever hij wordt. Tegels met een kleine porositeit (Europese norm: < 3%) zijn vorstvrij. En… hoe minder de tegel absorbeert, hoe gemakkelijker het onderhoud voor jou wordt! WEET DAT: De Veronove-norm voor vorstvrijheid strenger is dan de Europese norm, nl. minder dan 0,5% porositeit.

“Kwaliteit” wordt ook gedeeltelijk bepaald door “esthetiek”.
De topfabrieken deden recent investeringen en aanpassingen om nieuwe technologie te installeren. Deze nieuwe productietechnieken zorgen ervoor dat tegels er nog natuurlijker uitzien. Men kan nu nagenoeg perfect natuursteen, hout, beton (of wat dan ook!) imiteren en het verschil met het echte product is amper te zien! De grote variatie aan motieven, structuren en kleurschakeringen die in 1m2 voorkomen, liggen aan de basis voor een nieuwe normering. Bij de aanschaf van een tegel geproduceerd volgens de nieuwste technologie zal je bij Veronove ingelicht worden over de “V-waarde”. Het cijfertje dat verduidelijkt hoe groot de VARIATIE AAN KLEUREN EN MOTIEVEN van je gekozen tegel is.

Meer over deze nieuwste technologie bij onze ‘KOOPGIDS TEGELS / STIJL-ADVIES

PS: Voor de “amateur-ingenieurs” onder onze klanten openen we met plezier de deuren van onze studio waar we je graag de potjes met mineralen, ertsen, kwartsen en kleien tonen!

Waarom Veronove

Groot assortiment en unieke collectie

Rechtstreekse import = 30% goedkoper

Professioneel en creatief advies

Gemakkelijk bereikbaar

Flexibel in keuzewijzigingen en omruilingen*

(inter)Nationale leveringsdienst

Stockage tot 1 jaar, gratis*

Onze showrooms zijn een belevenis

*mits afspraak