Onderhoud van je parketvloer
Heb je na jouw dagtaak op het werk, ook thuis graag alles snel en met een langdurig resultaat in orde? Droom je daarom van simpele en eenvoudig te onderhouden vloeren?
Uiteraard is het belangrijk om al bij de aanschaf van een houten vloer goed op de kwaliteit en op het onderhoudsgemak te letten. Bij Veronove begeleiden we je bij de aanschaf van jouw parket of plankenvloer met duidelijk en eerlijk advies.
Bovendien biedt Veronove nu ook een uitgebreid gamma aan kwalitatieve ‘woodcare’ producten. Deze professionele onderhoudsproducten, van Belgische makelij, zijn ultragemakkelijk in gebruik. Ze bieden bovendien een langdurig esthetisch resultaat. Ook voor de opfrissing van reeds lang geplaatste houten vloeren, vind je bij Etceterra het geschikte product.
Er zijn voorbereidende producten, afwerkende producten en producten voor onderhoud. Wie zijn vloer nog nooit met gespecialiseerde producten heeft gezeept, gereinigd of gevoed vindt in de ”Veronove-onderhoudskit” al wat nodig is. Zelfs een oplossing voor het snel verwijderen van vlekken.
Onze onderhoudsproducten voor houten vloeren zijn milieuvriendelijk en bevatten geen N-methylpyrrolidon.
Hoe plaatsen?
Klikparket dient tenminste 3-10 dagen, meerlagig parket 2-3 weken, te acclimatiseren in de ruimte waarin de vloer wordt geplaatst. Het parket dient vlak te liggen, uit de verpakking, bij een temperatur van 18°-20°C (50-65% luchtvochtigheid) in stapels tot ongeveer 70cm hoog. De bovenste plank met onderkant naar boven geplaatst. De ondervloer waarop het parket zal worden geplaatst moet een minimum temperatuur van 18°C hebben. De ondervloer moet vlak, zonder scheuren, droog en schoon zijn. Tijdens de wintermaanden wordt de lucht in de ruimte erg droog. Om een constante luchtvochtigheid te bewerkstelligen kunnen luchtbevochtigers aan de radiatoren worden geplaatst. Voor grotere ruimtes zijn elektrische luchtbevochtigers nodig. In de zomer en herfst, als de luchtvochtigheid hoog is, moet de ruimte goed geventileerd worden. Als er te grote klimaatveranderingen in de ruimte optreden, bestaat de kans dat er schoteling, krimp of kromming in het materiaal ontstaat. Controleer de luchtvochtigheid m.b.v.een hygrometer.
De houten vloer is net zoals natuursteen, een product van de natuur. De 5 meest voorkomende gradaties in parket zijn:
- PRIME AB: met knopen tot max. 8mm, geen spinthout , harmonisch – natuurlijke kleur
- NATURAL ABC: met knopen tot max. 5cm, spinthout max. 15%, harmonisch -natuurlijke kleur
- RUSTIC ABCD: met knopen tot max. 8cm, spinthout max. 30%, barsten tot ongeveer 25cm, breed scala aan kleurvariaties
- EXTRA RUSTIC CDE: met knopen tot 10cm, laat barsten tot 30cm toe in het midden van de planken (max. 5mm breed) en barsten tot 25cm aan de uiteinden (max . 8mm breed), met grotere verscheidenheid in kleurvariatie.
- ANTIC DEF: laat barsten toe als normale houteigenschap, met barsten kleiner dan 15-20mm breed in het midden van de planken. De langste barst is korter dan 80% van de planklengte.