De verschillende tegelsoorten

Bi-cuisson: Keramische tegel die in 2 (bi) keer gebakken werd. Je gebruikt hem best aan de muur of in minder intensief gebruikte ruimtes. De kleur kan subtieler en fijner zijn dan bij de andere tegelsoorten.

Mono-cuisson: Keramische tegel die in 1 (mono) keer gebakken werd. Deze is beter bestand tegen intensief gebruik dan de bi-cuisson tegel. Bekijk de PEI- en de Mohs-waarde. De kleuren blijven meestal een beetje doffer, omdat de kwaliteit primeert op de esthetiek.

Volkeramisch: Keramische tegel die in 1 keer gebakken werd, maar verschilt met de monocuisson tegel, omdat hij geperst werd uit geatomiseerde klei. De oorspronkelijke bedoeling van deze productietechniek was om tegels te maken voor industrieel gebruik. De volkeramische tegel bestaat niet-geëmailleerd en geëmailleerd.

Volkeramisch gepollierd: De volkeramische poli-tegel is zodanig hard, dat hij kan worden geschuurd (gepolierd) op dezelfde manier als natuursteen. Er verschijnt meer glans naargelang er langer wordt gepolierd. Volkeramisch geëmailleerd: momenteel de meest voorkomende keramische tegelsoort, omwille van kwaliteit, onderhoud en schoonheid. Na het persen en voor het bakken, wordt er émail aangebracht op de volkeramische klei. Deze kleurlaag dringt een beetje in de klei, waarna de émail en de klei tezelfdertijd in 1 keer wordt gebakken. De poriën zijn hierdoor volledig toegebakken.

Getrokken grès: Wordt ook wel “splijttegel” genoemd. Deze keramische tegel wordt vervaardigd uit dikke vochtige klei. Deze tegel wordt niet geperst, maar getrokken. (vgl. met een machine om kroketjes te maken) De vorm voor het bakken is als een sandwich, met 2 identieke stukken op elkaar. De tussenstukjes worden na het bakken verwijdert, waardoor de tegel in 2 wordt gespleten. Deze tegels zijn harder dan terra-cotta, maar even imperfect.

Terracotta: Terre-cuite of gebakken aarde tegels. Deze ambachtelijk vervaardigde tegels bestaan uit gebakken klei. Ze worden vandaag gebruikt door echte liefhebbers. Een aangepaste plaatsingsmethoden en aangepast onderhoud (boenen) is vereist.

Cementtegels: In metalen ‘moulen’ wordt een dikke pap van gekleurd cement gegoten. De cementtegels harden uit in de zon en gaan voor kleurfixatie ook in een waterbad. De cementtegel wordt niet gebakken. Deze tegel wordt gekenmerkt door de authentieke kleuren en motieven die men er in maakt.

Betontegels: Tegels vervaardigd uit gegoten beton. Meestal zijn ze ook dik en daarom minder geschikt om binnen te plaatsen. Lees over onze S.E.P. betontegel die extra dun is en toch sterker dan de dikke betontegels… zelfs sterker dan het viaduct van Milau!

Natuursteentegels: Tegels vervaardigd vanuit de natuur ontgonnen massieve blokken steen. Een natuursteentegel was eerst berg, werd dan ontgonnen tot blok, vervolgens versneden en bewerkt tot plaat, om van daar verwerkt te worden tot tegel. We onderscheiden verschillende soorten afhankelijk van geologie, ontstaan, kleur, structuur, porositeit, hardheid, verwerkingsvorm en gebruik… Onze showrooms maken je wegwijs in de wondere wereld van de natuursteen! Kom en ontdek hier ook de minder gekende soorten.

Gereconstitueerde natuursteen: een mengeling van fijngemalen natuursteen, cement met enkele andere ingrediënten gestold in ijzeren vormen. De bovenkant tijdens de productie is de onderkant tijdens de plaatsing.

Composiettegels: Tegels die vervaardigd zijn uit meerdere ingrediënten. Er bestaan natuursteen composiettegels en andere. Soms is er geen sprake meer van de traditionele eigenschappen van keramiek of natuursteen. Daarom: check of het nog om de door jou gewenste eigenschappen gaat – ook op lange termijn- en informeer naar de eigenschappen van de gebruikte harsen.

Murano Pure White: In België enkel te verkrijgen bij Veronove tegels. Een massieve witte hoogglanstegel waarbij glas 1 van de bestanddelen is. De tegel wordt gesinterd i.p.v. gebakken. Lees meer in onze persmappen!

Glastegels: Tegels vervaardigd uit massief kristalglas. De achterkant is met porselein bezet, zodat de plaatsingslijm niet zichtbaar is.

Keien: Keien worden vaak gebruikt als decoratie tussen andere betegeling of voor kleine ruimten die men extra cachet wil geven. Er zijn de echte rivierkeitjes, die mooi glimmend geworden zijn door de invloed van stromend water. Er zijn ook decoratieve keitjes die machinaal getrommeld worden en afkomstig zijn van verloren stukken natuursteen. (duurzaam en eco) Beide soorten bestaan in verschillende kleuren en afmetingen. Meestal worden ze geleverd gekleefd op net, om jou de plaatsing gemakkelijk te maken.

Mozaïeken: kleine tegeltjes – veelal van formaat 0,5×0,5 tot max. 7×7 – gekleefd op net of op papier. Er bestaat glasmozaïek, kristal glasmozaïek, natuursteen mozaïek, volkeramisch mozaïek, terracotta mozaïek, mozaïek van zelliges, metaal mozaïek en in exclusiviteit bij Veronove ook bamboemozaïek.

Zelliges: Handgemaakte Marokkaanse tegels. Je kan ze vooral terugvinden in formaat 10×10 en als mozaïek, voorgekleefd op een cementen achtergrond.

Beachstrips: keitjes zo fijn als zand. Je koopt ze op rol en plaatst ze even gemakkelijk als behangpapier. Wel tegellijm gebruiken! Lees meer in onze persmappen: “beachstrip”

Hollandse witjes: Oude Hollandse faience tegel die vooral voorkomt in een specifieke witte kleur. Je vindt er vandaag ook die buiten Nederland geproduceerd worden.

Delftse tegel: Handgemaakt en handbeschilderd tegeltje uit de duurdere klasse. Gemaakt in het Nederlandse dorpje Delft. Te verkrijgen bij Veronove in Ninove.

Azulejos: Authentiek handgemaakt en handbeschilderd tegeltje uit Portugal.

Penelatto tegel: Handgeverfde gebakken tegel met een decoratieve bedoeling: de penseelstrepen zijn zichtbaar.

Stackstones: Als het ware een millefeuille van stukken ruwe rots die op een betonnen achtergrond zijn vastgezet voor kant-en-klaar gebruik. 1 Stuk heeft ongeveer formaat 15×60. Decoratief gebruik , interieur & exterieur.

Fineernatuursteen: flinterdunne platen natuursteen, veelal gemaakt van leisteen en kwartsiet. Ideaal om gebogen wanden mee te bekleden. Kom, bekijk de mogelijkheden in onze showrooms.

Parkettegels: Vloertegels die er uit zien als echt parket, maar eigenlijk een normale volkeramische tegel zijn. En of we daar veel keuze in hebben! Knap, gemakkelijk in onderhoud, geen verkleuringen, en een ideaal rendement van je vloerverwarming: Het zijn nog maar enkele voordelen die je bij het zien van deze keramische tegels in houtlook zal ontdekken.

Metaaltegels: Er bestaan tegels met enkel het uitzicht van metaal. Maar bij Veronove zal je ook tegels vinden vervaardigd uit massief roestvrij staal. Deze inoxtegels maken deel uit van een volledige waaier aan tegeloplossingen. Zo vind je hier ook de inox strip mozaïek ,de inox wastafel, de inox inloopdouche en de inox wandplaat voor douches.

Metaaltegels met halfedelstenen: De metaallook van deze vloer- en muurtegels is ongezien! En nochtans werd er geen metaal gebruikt. In de klei zit pyriet en/of hematiet verwerkt. Deze halfedelstenen bezorgen de tegel een uniek uitzicht en voorkomen voor 100% dat de tegel zou roesten.

Vloeibare tegels: Deze vloertegels zijn een nevenproduct uit een labo waar men werkt aan luchtvaart- en ruimtetechnologie. Als je op de tegels stapt bewegen de vloeistoffen die in de tegel zitten! Vraag ons naar de plaatsingsvoorschriften. Lees meer in onze persmappen

Extra dikke (terras) tegels: De volkeramische tegels van 18 mm of 20 mm werden oorspronkelijk ontwikkeld om een alternatief te bieden voor wie verplicht is zijn terrastegels los te plaatsen. In dergelijke situatie was je vroeger aangewezen op poreuzere materialen zoals betondallen, silexdallen of dikke natuursteentegels. De volkeramische dallen zijn even onderhoudsvriendelijk als normale volkeramische tegels en je kan ze los plaatsen op gras, steentjes, zand, roofing of op tegeldragers en dalringen. Soms wordt er beslist om deze tegels traditioneel te plaatsen. Voor journalisten: “DUE 2 de extra dikke terrastegel”.

Extra slimm tegels: Keralite is een merknaam, maar er bestaan meerdere andere (goedkopere) alternatieven voor skin-tegels, die misschien zélfs kwalitatiever zijn. Deze extra dunne keramische tegels zijn slechts 4mm of 6 mm dik en ze bestaan in platen tot 3 meter lang. Ze worden aangeraden bij verbouwingen. Informeer je, want deze dunne platen vragen een iets ‘andere’ aanpak bij de plaatsing. Check in onze showrooms welke service we je kunnen verlenen indien je eventuele versnijdingen dient te doen. Voor journalisten: persmappen , “

Tegels voor inloopdouches: Hier gaat het eigenlijk om gewone tegels, maar met specifieke eigenschappen zoals: genoeg anti-slip, kleine voeg, niet te poreus, gemakkelijk reinigbaar,.. Er is ondertussen ook een alternatief voor wie een ‘douche-à-l’Italienne’ wenst. Veronove voorziet voor jouw inloop- of doorloopdouche een gemakkelijke en betaalbare, dus ideale oplossing: de platte douche-vloerplaat. Lees er meer over onder “advies: inloopdouche”. Of beter nog: plan simpelweg jouw bezoek aan ons hierin gespecialiseerd filiaal www.etceterra.be te Ninove!

Troisième four: Luxe tegel voor de badkamermuren, die omwille van de extra glans, 3 keer wordt gebakken. Soms ervaar je de glans van parelmoer (nacré).

Double charge tegel: Volkeramische niet geëmailleerde tegel die geschikt is voor zeer intensief gebruik. Deze vloertegel wordt 2 x geperst en 1x gebakken. Omwille van zijn kwaliteiten, maar zeker en vast ook omwille van zijn PURE uitstraling worden deze tegels door architecten voorgeschreven voor projecten.

Hexagone tegels: tegel in de vorm van een 6-kant.

Octagone tegel: tegel in de vorm van een 8-hoek.

Bouchon: de bouchon, wordt ook wel cabouchon genoemd en is een kleiner tegeltje dat vaak gebruikt wordt als aanvulstukje op de hoeken van een hexagone of ottagone tegel.

Décor tegel: Een vloer- of muurtegel die voorzien is van een tekening of motief. Afhankelijk van het gebruikte materiaal (én van de gebruikte kleuren!!) is deze decortegel al dan niet slijtvast. Bij Veronove kan je vandaag via digitale keramiektechnologie jouw eigen foto’s laten bakken op tegel. Is dat niet het summum van gepersonaliseerd decoreren van je te betegelen ruimten?

Rozas: een rozas, ook wel rozone of medaillon genoemd, is een veelal ronde decor-mozaiek, die tegenwoordig reeds volledig voorgekleefd op net wordt verkocht. Lees meer: ‘decoratietip: Rozassen voor terrassen’

Plint: afwerkingsboord aan de muur, vaak in hetzelfde materiaal als de vloertegel zelf. De plint beschermd de muur. Er zijn soorten plinten, zoals de Bullnose-plint. Ook de in de horeca en ziekenhuizen verplichte plinten maken deel uit van ons aanbod. Lees meer over onze plinten.

Entre-porte: Dit stukje natuursteen dat geplaatst wordt aan de deur tussen 2 ruimten, wordt door onze Noorderburen een ‘stofdorpel’ genoemd. Aan de voordeur geplaatst, houdt het inderdaad een deel van het stof buiten. Deze ‘tussendeurdorpel’ kan de verschillen in hoogte tussen 2 verschillende ruimten opvangen. Veronove maakt jouw entre-portes en bordessen op maat in het eigen natuursteen atelier.

Trap: Een betonnen binnen trap kan je bekleden met tegels en ‘trapneuzen’. Je kan ook kiezen voor op maat gesneden natuursteen treden. Vooral wanneer jouw trap ook enkele ‘verdreven treden’ (in draai van de trap) telt is dit een gemakkelijke en esthetische oplossing. Voor buitentrappen kan je voor dezelfde oplossingen gaan, of de standaard ‘mee-neem’-treden die Veronove op voorraad heeft, zelf nog een beetje bijwerken. Dit laatste is een voordelige én stijlvolle oplossing.

Zwembadmargel: Afboording voor rond het zwembad. Wij hebben de rechte stukken, binnenhoeken en buitenhoeken op voorraad in verschillende soorten natuursteen. Je kan ze bij ons ook op maat laten maken. Kies voor een moderne platte variant, of voor de margel met dikke opkant. Deze laatste voorkomt dat vuil water terugloopt je zwembad. We adviseren je zeker over de verschillende soorten anti-slip . Want soms wordt er vergeten dat dure zwembroekjes snel kapot gaan als de zwembadrand te ruw gemaakt werd,..

Muurafdekking: Stuk natuursteen dat bovenop een gemetste muur komt. Wij maken het in eigen atelier op maat en voorzien de onderkant van een waterkeringsgleufje. Hierdoor loopt er geen water over je muur en minimaliseer je het groen worden van je buitenmuren.

Terras afboording: Het is om technische en decoratieve redenen aan te raden je betegeld terras en plankiertje af te werken met 1 van onze natuurstenen boorden. Deze voorkomt dat de laatste voegenrij afkalft en zo de sterkte van je terras zou ondermijnen. Neem je terrasboord breed genoeg, zodat je er met het wiel van je grasmaaier kan op rijden (op grasniveau steken voor robotmaaier).

Palissades: Palen in natuursteen. Vaak gebruikt tussen buitenbetegeling en struikgewassen. Wij hebben ze op voorraad in de zelfde steen als je terrastegels en in verschillende vormen, zoals rond of hoekig, antiek of strak,..

Polygoonplaten: Natuurstenen platen, afkomstig uit de tussenstukken van de ontgonnen bergwand. Deze platen kunnen worden gebruikt in de plaats van palissades en zijn heel interessant geprijsd. Voor creatieve tuinarchitecten ook een leuk materiaal om tuinpaden te creëren.

Twittertegel: De enige tegelvariant die eigendom blijft van het tv-programma ‘De ideale wereld’ en dus tot dusver nog niet beschikbaar is bij Veronove tegels. Maar wat niet is, kan nog komen…

Wordt mozaïek nog veel geplaatst?

Mozaïek zijn kleine tegeltjes, die een blijvende decoratieve meerwaarde hebben. Gezien ze soms slechts 0,5cm x 0,5cm zijn, worden ze in de fabriek reeds vooraf op net of op papier gekleefd. Hierdoor gaat de plaatsing bij je thuis natuurlijk een heel stuk sneller! Het belangrijkste aan mozaïektegels is hun decoratieve karakter. In veel winkels worden ze als luxe artikel gezien, omdat ze er vaak duur zijn. Dan gebruikt men ze slechts als ‘finishing touch’. Maar omdat wij bij Veronove veel van onze mozaïekcollecties zelf samenstellen en in grote volumes laten produceren, zijn deze zo betaalbaar dat het een plezier wordt ze vaker te gebruiken! Want de geschiedenis bewijst het, mozaïek is nooit weg te denken geweest. En er zijn nieuwe kleuren en formaten, waaronder langwerpige streepjesmozaïek en zelfs ronde mozaïek! Dus ook de toekomst ziet er voor de mozaïek kleurig uit! Ze inspireren je zeker, onze: glasmozaïek, kristalglasmozaïek, natuursteenmozaïek, terra-cotta mozaïek, keramische mozaïek, geëmailleerde mozaïek, en zelfs mozaïek uit echt bamboe-hout!

MOZAIEK VOOR JE ZWEMBAD

  • Vraag voor je zwembad naar onze heel voordelige zwembadmozaïek!
  • Wist je dat een witte of grijze zwembadmozaïek, het water echt kleurloos houdt?

Wat is nu juist terra-cotta?

Terra-Cotta tegels, worden ook wel Terre-Cuite tegels genoemd. Het zijn dan ook eenvoudig “gebakken aarde”-tegels. De collecties terra-cotta tegels die wij verdelen, zijn bovendien nog handgevormd en soms zelfs gebakken in ovens die met hout worden gestookt. Gezien het nog een echte ambacht is om deze tegels te vervaardigen, zijn ze nooit maatvast en nooit perfect. Gelukkig maar! Het is een tegel die wij verkopen aan de ‘liefhebber van authentieke bouwmaterialen’. Dit soort klant weet zich hier dan ook extra verwend met snoepertjes als oude formaatjes, zoals de hexagoon en zelfs met handbeschilderde terre-cuite tegels (penelatto). Waar vind je dat nog ! De onderhoudsproducten voor deze handgemaakte tegels, laten wij speciaal maken bij een ‘kleine professor’ in Frankrijk. Ze zijn op basis van palmolie en ecologisch.

Waarom worden tegenwoordig vloertegels ook aan de wand geplaatst?

Wanneer je een tegel die geproduceerd werd voor de vloer aan de wand van je badkamer plaatst, verkrijg je een minder typisch ‘faience’ effect. Het blijken vooral de Belgen te zijn die hierin koploper zijn! We gaan voor eenvoud en soberheid en verkiezen vaak minder glanzende muurtegels. Wie geen typische muurtegel wenst, denkt daarom soms om de badkamermuren te verven. Maar cijfers wijzen uit dat deze (ver)bouwer een grotere en langdurige tevredenheid heeft, wanneer hij een mooie vloertegel als badkamer faience plaatst. Let wel op! Alle vloertegels mogen aan de muur. Maar niet alle muurtegels mogen op de vloer.

Wist je.. dat Veronove dit hedendaags idee reeds meer dan 20 jaar geleden toe paste? Vraag ons naar het verhaal van ‘ Guinone’, de eerste vloertegel die het maakte tot design muurtegel!

Als mijn plaats klein is, moet ik dan kleine tegels kiezen?

Als je een kleine ruimte groter wil doen lijken, plaats dan grote tegels! Evengoed op de vloer als op de wand. Hoe komt dat? Als je een grotere tegel plaatst heb je automatisch minder voegjes. Hoe minder voegen er te zien zijn, hoe rustiger en ruimer het geheel lijkt. Beeld je even in dat je werkt op mm-papier i.p.v. op een normaal geruit blad. De kleine mm-vakjes gaan heel snel wemelen voor je ogen.. Op je vloervlak vormen alle voegen samen een net van lijntjes. Hoe verder de lijntjes uit elkaar staan, hoe groter de ruimte lijkt. Heb ik dan veel meer snijverlies? Snijverlies heb je bij het plaatsen van tegels natuurlijk steeds en de exacte benodigde hoeveelheid is zelden volledig te voorspellen. De realiteit wijst uit dat voor de meeste (ver)bouwers het eventuele weinige extra verlies dat er zou zijn bij het plaatsen van grote tegels , niet opweegt tegenover de grote esthetische winst.

Waarvoor dient een vloerplint?

Plinten zijn de laatste stap naar een perfecte afwerking van een mooie vloer. Tijdens het schoonmaken beschermen ze bovendien je pas geverfde muren tegen de strepen die je borstel of natte dweil kunnen achterlaten. Wij voorzien bij alle keramische en natuurstenen vloertegels de bijhorende plinten. (Uiteraard zijn deze wel van een andere tint en kaliber dan de tegels. Lees eventueel meer bij ‘veel gestelde vragen’ ) En dat maakt het gemakkelijk. Je hoeft geen plint te kiezen, want ze hoort er automatisch bij. De plint is gewoon identiek aan je tegel!

Badkamertip! Als je tegels over je volledige badkamer plaatst heb je geen plinten nodig in deze ruimte. Bovendien beschermen de tegels je badkamermeubels tegen vocht en toont je badkamer ruimer en luxueuzer afgewerkt. Lees hier meer over de productie van je plint.

Wat ik wil weten over Marokaanse Zelliges

Zelliges zijn vaak kleurrijke, met de hand gemaakte tegeltjes, afkomstig uit Marokko. De meest gebruikte kleuren in onze landen zijn: beige, naturel wit, zwart, bruin, bordeaux en oud roze. De tegeltjes worden met de hand gevormd in vochtige dikke klei. Daarna worden ze gebakken in een traditionele oven. Waarna ze opnieuw overbakken worden met de kleurrijke émails. Door het vocht in de klei en de bijna middeleeuwse productie techniek, komen deze tegeltjes wel heel erg schots en scheef de oven uit. Nochtans hebben Zelliges scherpe, kleine voegjes?! De scherpe rand aan de Zellige zichtbaar, komt doordat elk tegeltje door de ambachtslui wordt ‘op maat’ gekapt. Dit laatste dienen we te interpreteren als met de perfectie van ‘het blote oog’. Zelliges zijn dan ook zalig onperfect! De émails vertonen fijne haarscheurtjes, net zoals dat bij echte antieke tegels het geval is. De ronde schilfertjes die tot even na de plaatsing kunnen loskomen, noemt men ‘kalkluizen’. Gelukkig is dat maar een naam.

Wat is een ‘listel’en een ‘decor’?

Een listel is een decoratief afwerkingsboordje dat vaak ter hoogte van de deur wordt geplaatst. Met een ‘decor’ wordt er een tegel-tekening, tegel-schilderij, of motiefje bedoeld. Het wordt gebruikt om de effen tegels van bv. je badkamer op te vrolijken. Listels kunnen plat of rond zijn. In het 1’ste geval heeft men als synoniem de ‘fries’, in het 2de geval spreekt men hier ook van de ‘sigarro’. De traditionele listel wordt vaak vervangen door een passend strookje mozaïek.

Hoewel grote decors moeilijker te vinden zijn in de fabrieken, selecteerden wij enkele echte pareltjes. De liefhebbers van een chique tekening in de badkamer, vinden bij Veronove zeker hun geluk. Er zijn engeltjespaardendecors, Barokke taferelen, zen decors, welness sferen, NewYork city pictures en zo veel meer.

 

TIP! BRENG ONS JE EIGEN GEMAAKTE FOTO EN WIJ LATEN HEM OP TEGEL BAKKEN! ALLES IS MOGELIJK!

Waarom Veronove

Groot assortiment en unieke collectie

Rechtstreekse import = 30% goedkoper

Professioneel en creatief advies

Gemakkelijk bereikbaar

Flexibel in keuzewijzigingen en omruilingen*

(inter)Nationale leveringsdienst

Stockage tot 1 jaar, gratis*

Onze showrooms zijn een belevenis

*mits afspraak